PALEMBANG, PALPOS.ID - Kacang-kacangan telah menjadi sebahagian penting dalam pelbagai masakan di seluruh dunia tetapi ramai yang tidak menyedari manfaat kesihatan yang luar biasa yang terdapat dalam jenis-jenis kacang yang berbeza.
Kacang-kacangan mengandungi pelbagai nutrien penting seperti protein, serat, lemak tidak tepu, vitamin dan mineral yang memberi manfaat kepada kesihatan secara menyeluruh.
BACA JUGA:Tren Sehat Menyertakan Lemon ke dalam Air Minum Sebagai Pengganti Minuman Manis
BACA JUGA:Rahasia Nutrisi dan Khasiat Lemon yang Meningkatkan Kesehatan Anda Secara Alami
Berikut beberapa jenis kacang-kacangan :
1. Kacang Tanah
Kacang tanah adalah antara kacang-kacangan yang paling popular di dunia.
Kacang tanah kaya dengan lemak sehat, protein, serat, vitamin E, magnesium dan fosforus.
Kandungan asid amino, arginin dalam kacang tanah juga membantu dalam mengurangkan risiko penyakit jantung dan meningkatkan aliran darah.
Kacang tanah sering kali dijadikan bahan utama dalam pembuatan mentega kacang dan menjadi pilihan yang baik untuk makanan ringan yang berkhasiat.
BACA JUGA:Air Lemon bisa Menjadi Alternatif Sehat untuk Mengurangi Konsumsi Gula Tambahan
BACA JUGA:Cara Mudah Membuat Air Lemon Segar yang Nikmat dan Sehat
2. Kacang Badam
Kacang badam adalah sumber zink, tembaga, riboflavin dan asid amino.
Kandungan zat besi dalam kacang badam menjadikannya pilihan yang baik untuk membantu membina darah.
Kacang badam juga kaya dengan lemak tidak tepu yang membantu dalam menurunkan kolesterol jahat dan memelihara kesihatan jantung.
Selain itu, kehadiran vitamin E dalam kacang badam membantu dalam melindungi sel-sel dari kerosakan akibat radikal bebas.
BACA JUGA:Lemon si Buah Ajaib yang Penuh Manfaat Bagi Kesehatan dan Kecantikan
BACA JUGA:Resep Sederhana: Cara Membuat Jeruk Nipis Sirup untuk Meredakan Batuk Gatal
3. Kacang Walnut
Kacang walnut dikenali dengan kandungan asid lemak omega-3 yang tinggi, yang memainkan peranan penting dalam kesihatan otak dan jantung.