Pulut Dakap : Citra Warisan Melayu yang Terus Melekat di Hati Rakyat

Sekilas pandang, ia cuma dua gulungan pulut dalam daun pisang. Tapi di sebalik Pulut Dakap tersembunyi kisah kasih sayang, seni warisan dan kenangan zaman dulu.-Fhoto: Istimewa-
Walaupun asasnya sama, Pulut Dakap mempunyai pelbagai versi bergantung kepada negeri dan latar budaya.
Di Negeri Sembilan, misalnya, inti kelapa pedas yang menggunakan cili kering dan udang kering lebih digemari.
BACA JUGA:Ang Toh Kuih, Kue Tradisional Penuh Makna yang Tetap Bertahan di Tengah Modernisasi
BACA JUGA:Kue Talam Gula Merah : Kelezatan Tradisional yang Tak Pernah Pudar
Di Kelantan pula, pulutnya mungkin diwarnakan dengan pewarna semulajadi seperti daun pandan atau bunga telang untuk menambah tarikan visual.
Di Johor dan Melaka, versi Pulut Dakap sering menggunakan inti ikan yang digoreng bersama kelapa dan serai, menjadikannya lebih beraroma.
Di Sabah dan Sarawak, konsep seumpamanya turut wujud dalam bentuk makanan seperti Penyaram atau Kuih Cincin, yang juga menyatukan dua atau lebih elemen dalam satu hidangan.
Apa yang menarik, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Pulut Dakap kembali mendapat tempat dalam kalangan generasi muda yang mula menghargai makanan tradisional.
Media sosial memainkan peranan besar dalam mengetengahkan semula makanan ini, terutamanya menerusi video resipi, kandungan budaya dan gaya hidup.
Usahawan muda seperti Nurul Izzah Rahman, 29, dari Shah Alam telah mengambil peluang ini untuk membina perniagaan berasaskan kuih tradisional.
Jenama beliau, “Dakap Dulu”, menjual lebih 500 biji Pulut Dakap setiap minggu.
“Saya tak sangka sambutan sangat luar biasa.
Ramai pelanggan generasi muda tertarik sebab bentuknya unik dan ‘Instagram-worthy’.
Tapi bila mereka rasa, mereka jadi pelanggan tetap sebab rasanya mengingatkan mereka pada zaman kecil bersama nenek,” kata Nurul.
Namun begitu, warisan Pulut Dakap juga berdepan dengan pelbagai cabaran.
Cek Berita dan Artikel yang lain di Google News
Sumber: